Waarom verkleuren witten tanden

 

Waarom verkleuren witte tanden

Dode Tanden:

Een tand of kies bevat een holte genaamd ‘pulpa’. Deze holte bevat bloedvaten en zenuwen. De pulpa is een levend gedeelte van de tanden. Als de pulpa beschadigd raaktDode tanden blekenkan de pulpa ontstoken raken en sterven. De kleur van de tand zal van wit verkleuren naar blauw of geel grijs. Een zelfde verkleuring is af en toe ook waar te namen na een wortelkanaalbehandeling. Stoffen uit de vulling komen in het witte gedeelte van de tand terecht.
 

  Ouder worden:

Als tanden ouder worden, kunnen de tanden gaan verkleuren. Meestal van witte tanden naar gele. Oorzaken zijn slijtage aan de tanden, terug getrokken tandvlees waardoor de tandhalzen verder ontbloot zijn en beschadigd glazuur.Oudere tanden bleken– Beschadigd glazuur biedt minder bescherming tegen kleurstoffen van buiten. De veroudering heeft ook tot gevolg dat het tandbeen dikker wordt waardoor witte tanden verkleuren.

Ongeluk:

Een ongeluk met de tanden tijdens de jeugd kan later tot gevolg hebben dat  Tanden beschadigd door een ongeluker een verschil ontstaat tussen de verschillende tanden. Wittere tanden afgewisseld door minder witte tanden, de tanden die in de jeugd beschadigd zijn geraakt.

  Medicijnen:

Het melkgebit van kinderen is gevoeliger voor aantasting dan het normale gebit. Wanneer kinderen het antibioticum tetracycline krijgen, witte Tanden beschadigd door medicijnen– kan dit invloed hebben op de tanden. Het tandbeen van het definitieve gebit wordt aangetast en heeft gevolgen voor de volwassen tanden.

 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *